Η σκαπάνη εξακολουθεί να δουλεύει ασταμάτητα στην Αρκαδία, φέρνοντας στο φώς αρχαιολογικούς θησαυρούς.

Είναι πάρα πολλές οι αναφορές για αρχαιολογικούς χώρους που δεν έχουν ανασκαφεί ακόμη. Πρόσφατα με την κατασκευή της Νέας Εθνικής Οδού Τριπόλεως - Καλαμάτας, αποκαλύφθηκαν το αρχαίο Παλλάντιο κι ένα Νεκροταφείο κοντά στην Ποταμιά Μεγαλοπόλεως.

Προς το παρόν οι αρχαιολογικοί χώροι που μπορείτε να επισκεφθείτε είναι: οι χώροι του Αρχαίου Θεάτρου και της Αγοράς, του Ιερού Δέσποινας στην Αρχαία Λυκόσουρα, του Ιερού Διός στο Λύκαιο Όρος, της Μαντινείας<, του Θεάτρου του Ορχομενού, του Ασκληπιείου τηςΑρχαίας Γόρτυνος κοντά στο Λούσιο ποταμό, καθώς και ο αρχαιολογικός χώρος της Επισκοπής Τεγέας.

Υπάρχουν κι άλλοι ανεσκαμμένοι αρχαιολογικοί χώροι, οι οποίοι δεν είναι εύκολα προσβάσιμοι ή επισκέψιμοι, όπως της Αφροδίτης Ερικύνης στην Κοντοβάζαινα,  της Ρωμαϊκής Έπαυλης Ηρώδου του Αττικού στην Λουκού, ο αρχαιολογικός χώρος των Πρασιών του Λεωνιδίου, της Βίγλας στα Πούλιθρα, της ακρόπολης Ελληνικού  και της ακρόπολης Αγίου Ανδρέα στη Βόρεια Κυνουρία, της ακρόπολης και των ιερών της Ασέας και το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο του Παλαιόκαστρου. Διάσπαρτα επίσης στον αρκαδικό χώρο εντοπίζονται μεμονομένα διάφορα μνημεία, όπως για παράδειγμα οι μεταλλουργικοί κλίβανοι στ' Αγιωργίτικα Κορυθίου.

Στους περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους θα εντοπίσετε κι ένα αντίστοιχο αρχαιολογικό Μουσείο.

Αρχαιολογικά Μουσεία υπάρχουν στο μεσόγειο Άστρος, στην Λυκόσουρα, στην Αλέα Τεγέας, και  στην Τρίπολη.

Υπάρχει επίσης η αρχαιολογική συλλογή της Μεγαλόπολης η οποία περιμένει το νέο της μουσείο, καθώς και η αρχαιολογική συλλογή Δημητσάνας, που στεγάζεται στην Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας.

Στο μουσείο Λυκόσουρας μπορείτε να δείτε γλυπτά, επιγραφές, μαρμάρινα και πήλινα αναθέματα διαφόρων τύπων από το Ιερό της Δέσποινας. Στο Μουσείο Άστρους, στεγάζονται κεραμικά ευρήματα και νομίσματα απ' όλη την Κυνουρία, καθώς και αρχιτεκτονικά μέλη από την έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού στην Εύα. Στο Παναρκαδικό Αρχαιολογικό Μουσείο Τρίπολης, μεταξύ άλλων, μπορείτε να δείτε μια υπέροχη συλλογή από αγγεία προερχόμενα από το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο του Παλαιόκαστρου Γορτυνίας (κλειστό τις Δευτέρες).

Σχεδόν σε κάθε ένα παραδοσιακό οικισμό θα βρείτε κι από ένα λαογραφικό μουσείο. Μη το προσπεράσετε, είναι σαν ταινία σινεμασκόπ του παρελθόντος... Μια αρκετά οργανωμένη λαογραφική συλλογή, και σε μικρή απόσταση από Τρίπολη, μπορείτε να δείτε στο Λαογραφικό Μουσείο Τεγέας.

Ως χώρους ειδικού ενδιαφέροντος προτείνουμε το Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης, το Μουσείο Υδροκίνησης (όπου παρουσιάζεται, πώς ο άνθρωπος, τιθάσευσε το νερό προς όφελός του) και το Εκκλησιαστικό Μουσείο στη Δημητσάνα, καθώς και το Διεθνές Κέντρο Μίκης Θεοδωράκης στον γραφικό οικισμό Ζάτουνα (όπου έζησε ο συνθέτης στα χρόνια της εξορίας του).


Μεσαιωνικά κάστρα, πύργοι, οχυρά, αναλημματικά τείχη κι ακροπόλεις, εντοπίζονται παντού στην Αρκαδία. Τα ερείπιά τους, καταμαρτυρούν τους τόσους αιώνες ιστορίας.

Από τα πιο ονομαστά κάστρα του 13ου αιώνα, ενδεικτικά αναφέρουμε το Κάστρο του Λεονταρίου Φαλαισίας, το Κάστρο της Άκοβας κοντά στο Βυζίκι Τροπαίων, το Κάστρο της Ωριάς κοντά στον Πλάτανο Κυνουρίας, το βυζαντινό Μουχλί  ανάμεσα στ' Αγιωργίτικα και τον Αχλαδόκαμπο.

Από τα πιο καλοδιατηρημένα, ξεχωρίζει το φράγκικο κάστρο της Καρύταινας , χτισμένο από τον Γοδεφρίδο ντε Μπριγιέρ, ορμητήριο του Κολοκοτρώνη κατά του Ιμπραήμ, καθώς και το μεσαιωνικό κάστρο του Παράλιου Άστρους, στον λόφο του Νησιού, στο οποίο θ' ανεβείτε για την υπέροχη θέα του.

Η εκκλησιαστική παράδοση της Αρκαδίας είναι τεράστια. Παρέδωσε στις νεότερες γενιές, ναούς κοσμήματα, ανεκτίμητα έργα αγιογραφίας κι εκκλησιαστικής τέχνης γενικότερα, καθώς κι ενα πλήθος μοναστηριών.

Η περιοχή της Δημητσάνας αποτέλεσε λίκνο πολιτισμού κατά τους σκοτεινούς χρόνους της Τουρκοκρατίας. Εκεί λειτουργούσε η Ιερατική Σχολή Δημητσάνας, γνωστή ως "Φροντιστήριο Ελληνικών Γραμμάτων", από την οποία αποφοίτησαν Οικουμενικοί Πατριάρχες και Πατριάρχες Ιεροσολύμων.

Στην περιοχή του φαραγγιού του Λούσιου υπάρχουν οι Μονές Προδρόμου, Αιμυαλών, Φιλοσόφου και Καλαμίου. Στην Κοντοβάζαινα υπάρχει η μονή Κλειβωκάς και στο  Βαλτεσινίκο η μονή Βαλτεσινίκου. Στην περιοχή της Τρίπολης οι μονές Επάνω Χρέπας, Βαρσών και Γοργοεπηκόου Νεστάνης. Στην περιοχή του Λεβιδίου η μονή Κερνίτσας και Κανδήλας. Στην περιοχή της Βόρειας Κυνουρίας οι μονές Μαλεβής, Παλαιοπαναγιάς, Λουκούς κι Ορθοκωστάς. Στον Κοσμά Λεωνιδίου η μονή Ελώνης. Στην  ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης και της Φαλαισίας, οι μονές Μακρυσσίου, Αμπελακίων, Μπούρα και Καλτεζών.

Βυζαντινοί ναοί, κληροδοτήματα μεγάλης πολιτισμικής αξίας, υπάρχουν σε αρκετά μέρη. Δείτε τον Ναό Αγίων Αποστόλων του 14ου αι στο Λεοντάρι Φαλαισίας, τον Ναό Αγίου Νικολάου στην Καρύταινα, το Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Επισκοπή Τεγέας και τον ομώνυμο Ναό στο Λεβίδι.

Ως κύριοι  θρησκευτικοί προορισμοί χαρακτηρίζονται: η Αγία Θεοδώρα Βάστα κοντά στην επαρχία Μεγαλοπόλεως, η μονή Έλωνας, η μονή Μαλεβής και τα μοναστήρια της Δημητσάνας.

Οι περισσότεροι παραδοσιακοί οικισμοί της Αρκαδίας παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο -μινιμαλιστικό θα έλεγε κανείς- χαρακτήρα, αποτελώντας πεδίο διατριβής γενιών αρχιτεκτόνων.

Από τα χέρια των περίφημων Λαγκαδιανών μαστόρων λαξεύτηκαν τόνοι πέτρας και ξύλου, χτίζοντας αρχοντικά, δρόμους και γεφύρια, αλώβητα στο χρόνο. Αξίζει να περιδιαβείτε τα σοκκάκια της Στεμνίτσας, της Δημητσάνας και της Καρύταινας.

Δείτε πόσο καλοδιατηρημένοι και άγριοι στέκουν, οι ορεινοί οικισμοί της Βόρειας Κυνουρίας, όπως ο Πραστός, η Καστάνιτσα, ο Πλάτανος, το Καστρί και ο Άγιος Πέτρος. Κατά μήκος της ακτογραμμής του αργολικού κόλπου, προσφέρουν απέραντη θέα στη θάλασσα, τα Μέλανα και τα Τυροσαπουνέϊκα.

Ανακαλύψτε τη νεοκλασσική Τρίπολη μέσα από την διαδρομή που σας προτείνουμε. Και τέλος μη ξεχάσετε το Λεωνίδιο και τα Πούλιθρα που αποπνέουν έναν αέρα ελιτίστικης αρχιτεκτονικής από τα τέλη του 18ου & 19ου αιώνα.

Σε αντίθεση με τη φήμη της η Αρκαδία δεν είναι αποκλειστικά χειμερινός προορισμός. Βρέχεται κατά ένα μεγάλο μήκος, στην ανατολική της πλευρά, από τον Αργολικό κόλπο.

Μπορείτε να βρείτε παραλίες για όλα τα γούστα, με βότσαλο ή χαλίκι, ρηχές ή βαθιές. Κάποιες ξετυλίγονται σε μεγάλο μήκος κι άλλες είναι μικροί όρμοι σαν αγκαλιές.

Ξεκινώντας από βορρά προς νότο, αναφέρουμε μερικές ενδεικτικά από τις παραλιες που θα συναντήσετε: Ξηροπήγαδο,  Ατσίγγανος, Καλλιστώ (Γαλάζια Σημαία 2010), Πόρτες, Χερονήσι, Ανεμόμυλος, Αρκαδικό χωριό, Κρυονέρι, Τσέρφου, Άγιος Χριστόφορος, Ζαρίτσι,  Λιβαδάκι,  Τηγάνι, Τυρός, Σαμπατική, Λάκκος, Πλάκα, Πούληθρα και τέλος ο μοναδικής ομορφιάς Φωκιανός...

Το ωραιότερο χαρακτηριστικό της επαρχίας είναι ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να έρθει κανείς σ' επαφή με τη Μητέρα Φύση.  Είναι παντού τριγύρω...

Στο δίκτυο Natura 2000, έχουν ενταχθεί πέντε περιοχές: Το όρος Μαίναλο, η χαράδρα του Λεωνιδίου, η περιοχή Μαλεβής στο όρος Πάρνωνα, η λίμνη Τάκα και η λιμνοθάλασσα του Μουστού.

Το όρος Αρτεμήσιο και το όρος Λύρκειο, έχουν χαρακτηρισθεί ως σημαντικές περιοχές, για τα πουλιά που αγαπούν τα βραχώδη μέρη.

Ως μνημεία της φύσης έχουν χαρακτηρισθεί το δάσος δενδρόκεδρων στην Κυνουρία, η δρύς της Δόριζας, η δρύς στον Άγιο Γεώργιο Περθωρίου, ο πλάτανος της Δημητσάνας, κλπ. Ως τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους έχουν χαρακτηρισθεί το φαράγγι του Λούσιου, η Δημητσάνα, η Στεμνίτσα και η Καρύταινα, η Κερασιά και η Βλαχοκερασιά Τριπόλεως, η Καστάνιτσα στην Κυνουρία, ο λόφος  Στόχος (Τσιπιανά) στη Νεστάνη και ο λόφος της μάχης Βερβαίνων.

Το υδάτινο στοιχείο είναι γενικά έντονο. Υπάρχουν ποτάμια, όπως ο Αλφειός και οι παραπόταμοί του (Λάδωνας, Λούσιος, Ελισσώνας και  Ερύμανθος) και πηγές όπως οι πηγές του Ευρώτα στη Φαλαισία.

Δείτε τις προτάσεις για δραστηριότητες στα μέρη μας, κι από κει και πέρα αν η αρκαδική φύση σας ...ξεμυαλίσει, εμείς ουδεμία ευθύνη φέρουμε!